.jpg)
Oldukça açık olmakla birlite tam tercüme isteyenler için reklam panosunda; "Kahve keyfi için bu yolu izleyin. McCafe sadece 200 metre uzaklıkta." yazıyor. Starbucks'un yanı başına böyle bir reklam koymak ne kadar esprili ve aynı zamanda cesur değil mi? Bu örnek de gösteriyor ki, şirketler ve markalar arasındaki "acımasız rekabet" artık müşterilerini birbirinin kapısından çalacak hale gelmiş.
Buna cevap olarak da, Starbucks'ın Seattle'daki mağazalarından birinde menüsüne şarap ve bira ekleyerek test satışlarına başladığını okudum. Mağazaya yeni bir isim vermişler ve açılışı önümüzdeki hafta,"15th Ave. Coffee and Tea inspired by Starbucks" adı altında olacakmış. Uzmanlara göre "alkollü içecek satmak" Starbucks'un, McDonald's ve Dunkin' Donuts ile büyüyen rekabetinde avantaj sağlamak amacıyla gerçekleştirilmiş bir hamle olarak görülüyor.
Bu ve benzeri stratejik hamleleri sadece bu sektörde değil artık hemen hemen her sektörde daha fazla görmeye başlamadık mı? Gelin bunu bir tartışmaya dönüştürelim. Sizlerden de gelecek "acımasız rekabet" örnekleri ile bu konuyu zenginleştirelim.
Selamlar.
Ben bu acımasız rekabetten en çok markaların etkileneceğini düşünüyorum. Belli ölçülerde faydalı sonuçlar verse de son derece riskli... Ayrıca Marka bağımlısı müşteriler, yapılan bu tür reklam kampanyaları ile bağlı olduğu markadan koparılabileceği gibi ters etki yaratıp markasına daha da bağlanabileceği ihtimalini göz önünde bulundurmak gerek... Son günlerde ülkemizde amansız rekabet örnekleri denince ilk aklıma gsm operatörlerinin sektördeki rekabetleri geliyor. Bu tarz rekabetlerin ana sebebi olarak da sektörün artık doyum noktasına ulaşmasından kaynaklandığı görüşündeyim. İşte tam bu noktada mavi okyanus stratejisini benimseyip rekabeti etkisiz kılıp yeni pazarlara yönelenler uzun vadede gerçek kazananlar olacaktır.
YanıtlaSil